Kışın yiyebileceğimiz sağlıklı yiyecekler.

Kış aylarında bağışıklığımızı güçlendirecek, hasta olmamızı engelleyecek yiyeceklerle vücudumuzu dinç tutmamız şart.

Güzel Kadın

Güzel Kadın

@guzelkadin

Eklenme

:20 Eki 2022 - 11:46

Güncellenme

:06 May 2024 - 00:17

Kışın yiyebileceğimiz sağlıklı yiyecekler.

Beslenme düzenimiz yılın her mevsiminde sağlığımız için oldukça önemli. Ama özellikle kışın bağışıklığımızı güçlendirecek, hasta olmamızı engelleyecek yiyeceklerle vücudumuzu dinç tutmamız şart. Gerekli vitamin ve mineralleri almak içinse meyve ve sebzeleri mevsiminde tüketmek gerekiyor. İşte mevsimindeki sebzelerle hazırlanmış, hem lezzet hem de sağlık deposu yemekler!

1-) Karnabahar Köftesi

Malzemeler

1 adet orta boy karnabahar

1 adet yumurta

1 çay bardağı galeta unu (Artırılabilir)

1 dal yeşil soğan

1 tutam maydanoz

1’er çay kaşığı tuz, karabiber, pul biber, kimyon, kekik

Peynir (isteğe bağlı)

Nasıl yapılır?

Karnabaharı ayıklayıp yıkayalım. Haşlamak için su kaynatıp sonra karnabaharları içine atalım.

Haşladıktan sonra suyunu süzüp soğumaya bırakalım.

Çok soğumadan çatalla iyice ezelim.

Üzerine ince ince doğradığımız yeşil soğanı, maydanozu, baharatlarımızı, galeta unu ve yumurtamızı ekleyip yoğuralım.

Harcı yumuşak olacak. Ama pişerken kendini toparlıyor. Tabii çok çok cıvık olmamasına da dikkat edelim.

Arzu ettiğimiz büyüklükte parçalar koparıp ortasına peynir koyalım. Köfte şekli verelim.

Yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye dizelim. Üzerine fırçayla zeytinyağı sürüp önceden ısıttığımız 180 derece fırında kızarana kadar pişirelim.

İş yerine, okula götürebileceğimiz lezzetli yemeğimiz hazır.

2-) Brüksel lahana sotesi

Malzemeler

2 yemek kaşığı zeytinyağı

300 gram arpacık soğan

2 adet havuç

700 gram brüksel lahanası

2 yemek kaşığı ekmek kırıntısı

1 çay kaşığı tuz (damak zevkinize göre artırabilirsiniz)

1 çay kaşığı karabiber

Nasıl yapılır?

Havuçları küçük dilimlere ayıralım. Lahana boyutunda olabilirler.

Brüksel lahanası ve havuçları buharda 10 dk kadar pişiriyoruz.

Ardından kızgın tavaya arpacık soğanları soyup atıyoruz. Doğramamıza gerek yok.

Soteleme işlemini 5 dk kadar yaptıktan sonra baharatlarımızı ekliyoruz.

Biraz daha soteleyip süslemek için ekmek kırıntılarını ekliyoruz.

Akşam yorgunluğunda hazırlaması oldukça pratik bu yemekle hem sağlıklı beslenmiş hem de tam bir lezzet şöleni yaşamış olacağız.

3-) Fırında Beşamel Soslu Sebze

Beşamel sos gözünü korkutmasın. Biz yapacağız. Biraz koyacağız hem… Belki daha fazla bilemiyorum…

Malzemeler

1 brokoli (küçük boy yeterli)

1 karnabahar (aynı şekilde küçük boy)

1 havuç

1 patates

Biraz süt

Tuz

Karabiber

Kekik

Peynir (isteğe bağlı)

Beşamel sos için

2 yemek kaşığı tereyağı

1 yemek kaşığı sıvıyağ (eğer tadı sorun değilse zeytinyağı kullanabilirsin)

1,5 yemek kaşığı un

Tuz

Karabiber

Nasıl yapılır?

Brokoli ve karnabaharı kendi köklerinden kopararak ayıralım.

Havuç ve patatesleri de küçük dilimlere ayıralım.

Sebzeleri haşlamaya bırakalım.

Bu aşamada beşamel sos hazırlamaya geçebiliriz.

Tereyağını ve sıvıyağı tencerede ısıtalım.

Unu yavaşça ekleyerek kavuralım. Topak topak gibi görünebilir ama korkacak bir şey yok.

Ardından sütü yavaşça karıştırarak ekleyelim. Kaynayıp hafif topaklaştıktan sonra kapatabiliriz.

Sebzeleri fırın tepsisine dizip biraz baharatlayalım. Damak zevkimize kalmış tamamen.

Ardından beşamel sosu üzerinde gezdirip 200 derece önceden ısıtılmış fırına atalım. 15-20 dk sonra peynir ilave edip biraz daha pişirelim. Üstü kızardıktan sonra fırından alabiliriz.

4-) Terbiyeli Et Çorbası

Dikkat sarımsak alarmı! Bol sarımsaklı bu çorbayı içtikten sonra dışarı çıkmayacağından emin olmalısın… Kış mevsiminde vücudumuzu dinç tutacak iyi bir yardımcı olan bu çorbayı mutlaka denemelisin.

Malzemeler

Kemikli et + su

2 su bardağı yoğurt

2 diş sarımsak

1 yumurta sarısı

2 yemek kaşığı un

Yarım limon suyu

1 yemek kaşığı üzüm sirkesi

2 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı karabiber

Nasıl yapılır?

Kemikli eti derin bir tencerede boyunu geçmeyecek kadar su doldurarak kaynatıyoruz.

Sonrasında kemikli eti kenara alıp etrafındaki etleri ayıklıyoruz.

Terbiyesini yaparken dikkatli olmak gerek. Derin bir kaseye yoğurt, sarımsak rendesi, limon suyu, sirke, yumurta sarısı ve unu koyup çırpalım.

Tenceredeki sudan da yavaş yavaş ekleyerek terbiyenin özümsemesini sağlayalım. Hızlıca çırpmaya devam edelim.

Terbiyeyi tenceredeki et suyuna yavaşça karıştırarak ekleyelim. Yoğurt ve yumurta riskli malzemeler.

Karıştırdıktan sonra ayırdığımız etleri küçük parçalar halinde çorbaya katıp baharatlandırma işlemini yapalım. Orta ateşte karıştırarak pişirdiğimiz çorbamız hazır.

5-) Zeytinyağlı Kereviz

Zeytinyağlılara aşık olanlar bilir. Zeytinyağlı her yemek güzeldir

Malzemeler

2 kereviz

2 havuç

2 patates

1 kuru soğan

Yarım limon suyu

5-6 yemek kaşığı zeytinyağı

1 tatlı kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı şeker

Nasıl yapılır?

Kerevizi soyup doğrayalım. Ardından limonlu suda bekletelim.

Kuru soğanı doğrayıp yağ ile birlikte tencerede kavurmaya başlayalım.

Ardından doğradığımız havucu da ekleyip kavurmaya devam edelim.

Tuzunu ve şekerini atıp 10 dakika kadar kaynatıp malzemelerin birbirini özümsemesini sağlayalım.

Kerevizleri de tencereye alıp biraz daha limon suyu sıkalım.

Sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirme işlemimize devam edelim.

Zeytinyağlılar dinlendirildiğinde daha lezzetli olur. Piştikten sonra yemeden 1 saat kadar bekleyebilirsiniz.

6-) Kabak Tatlısı

Kışın en lezzetlilerinden biri balkabağı kesinlikle… Sağlıklı demek kendimizi tatlıdan tamamen mahrum edeceğimiz anlamına gelmiyor. İçindeki tek kötü ürün şeker, dilerseniz alternatif bir şeyler de koyabilirsiniz. Ama ben bu riski göze alanlara özel tarifime geçiyorum.

Malzemeler

2 kg balkabağı

3 su bardağı toz şeker (Kabağınızın lezzetine göre artırıp azaltabilirsiniz)

1 su bardağı dövülmüş ceviz

Tahin

Nasıl yapılır?

Kabak tatlısını avcumuz büyüklüğünde ve yaklaşık 2 parmak kalınlığında dilimleyelim.

Büyük ve geniş bir tencereye kabakları dizelim. Aralarına şeker serpelim.

2-3 saat boyunca ağzı kapalı bir şekilde beklesin. Kabağın suyu şerbetimiz olacak gibi düşünebiliriz.

Kabakları orta ateşte, kaynadıktan sonra ise kısık ateşte yumuşayana kadar pişirelim.

Pişme işlemi tamamlandıktan sonra soğuması için bekleyelim.

Üzerine damak zevki oranında tahin ve ceviz döküp yiyebiliriz.

Afiyet olsun!

YORUMLAR

Maksimum karakter sayısına ulaştınız.

Kalan karakter: