Dövme Bakımı: Dövme Sonrası Bakım Nasıl Olur?
Yaptırdığınız dövmenin ilk günkü gibi kalması için dikkat etmeniz gereken bakım ipuçları
Güzel Kadın
@guzelkadin
Eklenme
:21 Eki 2022 - 10:25
Güncellenme
:12 Eki 2024 - 04:02
Dövme sadece bir sanat değil aynı zamanda sizin kim olduğunuzu yansıtan ve düşüncelerinize, hayata bakışınıza karşı ipuçları vermenin de bir yoludur. Ömrünüz boyunca vücudunuzda taşıyacağınız dövme tıbbi bir prosedür olarak kabul edilir. Çünkü dövme uzmanları tarafından hızlı hareket eden onlarca iğnenin mürekkebi cildinizin altına enjekte etmesiyle elde edilir. Bu tanım sizi korkutmasın tabii, dövmeleri olan insanların çoğu, yapılırken acı vermediğini söylüyor. (Bazı hassas bölgeler ve ince derilerde acı hissi yaşanabilir.) Tabii uygulamanın iğnelerle yapılması dövmenizi aslında açık yara haline getiren bir sistem haline geliyor. Dövmenizin hem bir yara olması hem de ilk günkü renklerini kaybedip solmaması için bakımlarına özen göstermeniz oldukça önemli.
Peki sevdiğiniz modeli seçtiniz ve dövmeyi yaptırdınız, ilk günden itibaren nasıl bir yol izleyeceğinize dair detaylar yazımızda.
Dövme ciltte nasıl bir etki yaratır?
Dövme yapılırken, bu uygulamaya özel boyalar, incecik uçları olan ve iğneler ile derinin alt tabakası olan dermise işleniyor. Bu sebeple deride iğne ucu kadar birçok yara açılmış oluyor. Dövme iğnesinin çok ince olması, çok hızlı hareket etmesi ve yapılan dövme ya da renge göre birden fazla olması nedeniyle, bu mikro yaraların ne kadar fazla olduğunu hayal edebilirsiniz. Kılcal damarların, sinirlerin ve salgı bezlerinin yer aldığı dermis tabakası yaraların ardından onarım için çalışmaya başlıyor. Belli bir süreç içinde dövmenin kabuk tutması, gibi nedenler tamamen onarım sebebiyle meydana geliyor. Sonucunda ise ciltteki hücreler boya deri altına hapsederek dövmenin kalıcı olmasına yardım ediyor.
Dövme sonrası bakımında sık yapılan hatalar
Cildi kaşımak, germek Kabuklanan dövmelerin kabuğunu soymak Dövmeyi nemlendirmemek, krem sürmeyerek çatlamalara neden olmak Aşırı güneş ışığına maruz bırakmak Kirli eller ile dövmeye dokunmak
Dövme bakımı nasıl yapılır?
Dövmeniz biter bitmez bakım aşaması başlar. Cildiniz dövmeyi her gün farklı şekilde iyileştirdiği için gün gün farklı işlemler uygulamak gerekebilir.
1-3 Gün: Dövmeciniz dövmeyi bitirdikten sonra tıpkı antibiyotik özellikli bir krem sürerek, streç filme benzeyen bir bant ile dövmeyi kapatır. Bu bant nemlendirici ve iyileştirici bir özellik taşıyarak, dövmenin rengi kusmasını engellemeye yardımcı olur. Ayrıca dışardan gelecek bakterilerin de yaranın üzerine gelmesini engeller. Bu bandajı dövmecinizin önerdiği süre boyunca çıkarmamanız gerekir. Özellikle, bazı renkli dövmeler sulanıp bandajı şişirebilir. Yine de sargıyı çıkarmadan birkaç gün dövmenin kapalı kalmasını sağlamanız gerek.
3.Gün: Çoğu dövmeci bu bandajın 3 gün kalmasını belirtir. Dövmeciniz daha fazla kalmasını söylediyse birkaç gün daha bekleyebilirsiniz. Sargının çıkması gereken gün oldukça dikkatli olun. Cildinize birkaç gün boyunca yapışmış bir bandajı çıkarmak canınızı yakabilir. Bunun için kenarları su ile ıslatarak çıkarmayı deneyebilirsiniz. Ardından antibakteriyal etkili bir sabun ile dövmeyi güzelce yıkamalısınız. Bunu yaparken ellerinizin de temiz olduğundan emin olun.
3-6 gün: Özellikle ilk hafta dövmenin ıslak kalmamasını sağlayın. 3. Günün ardından duş alabilirsiniz fakat duş sonrası dövmenin bulunduğu bölgeyi temiz bir bez ile nazikçe kurulayın. Doğrudan sıcak su kullanmamaya da özen gösterin. Sıcak su cildi kurutmasıyla bilinir ve kuruma sonucu cildiniz çatlayabilir. Bu süreç boyunca nemlendirici ve onarıcı bir krem ile dövmeyi sık sık nemlendirmeyi ihmal etmeyin. Çoğu dövmeci Vaseline kullanarak dövmeyi nemlendirebileceğinizi belirtir. Bunun yanında özel dövme bakım kremleri de satın alabilirsiniz. İlk hafta dövmede kızarıklık ve kabuklanma meydana gelebilir. Kabukları asla koparmayın bu dövmenin bozulmasına, renklerin dağılmasına ve belli bölgelerde dövmenin silikleşmesine neden olabilir. Unutmayın bu kabuklar kendiliğinden düşecek.
6-14 Gün: Kabuklanma bu süreçte devam edebilir. Günde en az 1 kez, antibakteriyal bir sabun ile dövmeyi yıkayıp krem sürmeye devam etmelisiniz. Kaşıntı ile karşılaşmanız da olası. Dayanılamayacak bir kaşıntı ile çok nazik olmaya ve tırnaklarınızı kullanmamaya da özen gösterin.
15-30 gün: Genellikle 1 ay içinde dövme tamamen iyileşebilir. Bu süreç içinde iltihaplanma, şişlik gibi problemlerle karşılaşırsanız dövmeyi yaptırdığınız kişiye mutlaka danışın. 1 ay boyunca, krem sürerek nemlendirmeye de devam edin. Ayrıca, cildinizin alt katmanlarının tamamen iyileşmesi 2-3 ayı bulabilir. 2-3 ayın ardından kontrol için dövmecinize tekrar görünebilir olası renk kayıpları gibi sorunlar olduysa üzerinden geçtirebilirsiniz.
Dövme yaptırdıktan sonra dikkat etmeniz gerekenler
Öncelikle dövmenin güneşe maruz kalmasını önlemek, renginin kalıcılığı açısından oldukça önemli. Güneş ışınları hem cilde zarar verir, hem de dövmenin solmasına neden olabilir. Deniz ve havuza girmek için 1 ay beklemeniz gerekecektir. Her ne kadar yazın da dövme yapılsa da güneş ışığı ve olası tatil planları için kışın dövme yaptırmak daha rahat etmenizi sağlar. Güneşli havalar için dövme üzerine güneş kremi uygulayabilir ya da dövmeyi kapatacak giysiler de tercih edebilirsiniz. İlk 1 ay dövme üzerine dar giysiler giymemeye de dikkat edin, nefes almasını önleyerek iyileşme süresini uzatabilirsiniz. Spor, egzersiz gibi aktiviteler terlemeye neden olacağı için, terlediğiniz zamanların ardından dövmenizi bol su ile yıkayarak nazikçe kurutmaya da özen gösterin. Uyurken dövmeyi nasıl koruyabilirim sorusu aklınızdaysa, yatmadan önce nemlendirici kreminizi sürmeyi ihmal etmeyin ve cildin geceleri kendini onarıp yenilemesine izin vermek için dövmeyi ilk 5 günün ardından kapalı tutmayın.