Dudak Kuruluğu Neden Olur ve Ne İyi Gelir?

Dudak kuruluğunun nedenlerini ve çözüm yöntemlerini keşfedin.

Güzel Kadın

Güzel Kadın

@guzelkadin

Eklenme

:20 Eki 2022 - 18:25

Güncellenme

:26 Nis 2024 - 12:52

Dudak Kuruluğu Neden Olur ve Ne İyi Gelir?

Dudak kuruması ve dudakların çatlaması birçok nedenden ötürü ortaya çıkabilir. Yazın fazla nem ve sıcak hava, kuru hava ve soğuklar dudak kuruluğuna neden olurken, mevsimlerin etkisi dışında da birçok sebep vardır. Dudakların sık sık yalayarak ıslatılması, ısırılması, zaten çatlamış dudaklardaki ölü derilerin elle koparılması gibi stres sebebiyle ortaya çıkan nedenlerden ötürü dudak kuruluğunuz kronik bir hale de gelebilir.

Dudak kuruluğunuzun sebebi nedir, kuruluğu önlemek ve yumuşacık dudaklara sahip olmak için neler yapabilirsiniz gibi soruların cevapları için yazımızı okumaya devam edin.

Dudak kuruluğu neden olur?

Eğer dudaklarınız üzerinde sık sık pullanma, çatlaklar, şişme, yanma, kanama gibi durumlar yaşanıyorsa bunun sebebi dudak kuruluğudur. Dudaklar cildin diğer kısımları gibi yağ dokusu içermez ve vücutta bulunan en ince derilerden bir tanesidir. Bu sebepten dudaklar kurumaya ve çatlamaya oldukça meyillidir. Dudak kuruluğunun tüm nedenlerine bakacak olursak;

Dudakların sık sık nemlendirilmemesi Güneşe ya da soğuk havaya aşırı maruz kalmak Ruj, dudak parlatıcısı gibi ürünlerin yeterince temizlenmemesi Mat formdaki dudak ürünlerinin aşırı kullanılması Tükürük (Dudaklar çok sık yalandığında dudakta nem kaybolarak daha fazla kuruma meydana gelebilir) Temiz olmayan eller ile dudaklara dokunulması Olası kabukların soyulması ya da dişler ile koparılması Çok fazla asitli içecek tüketilmesi Yeterli su tüketilmemesi Uyurken ağızdan nefes alma

Dudak kuruluğuna ne iyi gelir?

Dudak kuruluğuna sebep olan faktörlerden bahsettik. Gelelim kuruluğu önlemek için neler yapmanız gerektiğine.

Dudaklarınızı sık sık nemlendirin

Dudak kuruluğunu önlemenin ilk adımı, gün içinde ihtiyaç duyduğunuz her an dudak nemlendirici kullanmaktan geçiyor. Evden çıkmadan, yemeklerden sonra makyaj yapmadan önce vb. tüm zamanlarda mutlaka dudak nemlendirici kullanın. Bu noktada Vaseline Lip Therapy dudak nemlendiricilerinden yardım alabilirsiniz. Aloe vera, kakao gibi içeriklere sahip seçenekleri de bulunan Vaseline Dudak Nemlendiricinizi yanınızdan ayırmayın.

Dudak peelingi yapın

Dudakların kuruluğunu önlemek ve ölü derilerden temizlemek için haftada 1 ya da 2 kez dudak peelingi yapmayı alışkanlık haline getirin. Eğer dudaklarınızda açık yaralar ve kanamalar varsa peeling için bu yaraların iyileşmesini beklemek de oldukça önemli. İçinde sert maddeler bulunan peeling açık yaralar üzerinde uygulanmamalıdır. Soyulma ya da kabuklanma varsa, evde doğal malzemeler ile dudak peelingi hazırlayabilirsiniz.

Nem verici özellikleri ile bilinen Hindistan cevizi yağı, zeytinyağı, avokado ya da aloe vera yağı gibi doğal ürünler kullanarak bir peeling hazırlayabilirsiniz. Birbirinden farklı Evde Dudak Peelingi tarifleri yazımıza da göz atabilirsiniz. Ayrıca diş fırçanız ile de dudaklarınızı fırçalayarak peeling etkisi yaratabilirsiniz. Diş Fırçasıyla Dudak Fırçalama yazımızdan daha fazla detay keşfedebilirsiniz.

Güneş ve soğuk havaya karşı dudaklarınızı koruyun

Hava şartlarına karşı da dudaklarınızı korumaya almanız oldukça önemli. Şiddetli rüzgar ciltteki yağ moleküllerini parçalayabilir. Bu da cildin özellikle bazı bölgelerinin daha fazla kurumasına neden olur. Evden çıkmadan mutlaka dudak nemlendiricinizi uygulayın ve mümkünse bir fular ile yüzünüzü koruyun.

Güneşli havalarda da fazla nem, güneşten gelen zararlı ışınlar da dudakların kurumasına ve çatlamasına yol açabilir. Sıcak havalarda da dudak nemlendiricinizi ihmal etmemeniz önemli.

Ayrıca bazı günlerde dudaklarınıza zeytinyağı ya da Hindistan cevizi yağı da uygulayabilirsiniz. Doğal koruyucular ve nem vericiler arasında olan bu doğal yağlar ile dudaklarınıza bakım yapabilirsiniz.

Bol su tüketin ve beslenmenize dikkat edin

Her gün yeterli miktarda su tüketmek genel sağlığımızı koruduğu gibi cildimizi de içten nemlendirmeye yardımcı olur. Vücuttaki su eksikliği sonucunda birçok sorun ortaya çıkar. Bunlardan biri de kuruluktur. Bu yüzden gün içinde su içmeyi ihmal etmeyin.

Ayrıca yediğiniz besinler de cildi nemlendirmeye ve sağlığınızı korumaya katkı sağlar. Vitamin ve mineral bakımından zengin gıdalar tüketmeye özen gösterin.

Dudak kuruluğu nasıl geçer?

Yukarıda bahsettiğimiz gibi dudaklarınız henüz çatlamadan düzenli olarak peeling yaparak ölü derileri temizler, gün içinde dudaklarınızı Vaseline Dudak Nemlendirici ürünlerinden dilediğiniz ile sık sık nemlendirirseniz dudak kuruluğunu önleyebilirsiniz.

Tabii elleriniz ile dudaklarınıza dokunmamaya ve dudaklarınızı diliniz ile ıslatmamaya, dengeli ve düzenli beslenmeye, bol su tüketmeye de dikkat etmelisiniz.

Dudak kuruluğu hangi vitamin eksikliği?

Vücudumuzda bulunan bazı vitamin ve mineral eksikliğinden de bazı sonuçlar ortaya çıkabilir. Bunlardan en yaygını belli bir yaştan sonra vücudun yeterli kolajeni üretmediği için yaşlanma etkileri arasında sayılan ince çizgilerin ortaya çıkması ve sarkmaların meydana gelmesi. Bunlar dışında B vitamini eksikliğinin de dudaklarda kurumaya neden olduğunu söylemeden geçmeyelim. B2, B3 ve B6 vitaminlerini yeterli miktarda almadığınız zaman B vitamini eksikliği yaşayabilirsiniz. Bu yüzden bu vitaminler bakımından zengin gıdaları beslenme rutininiz arasına eklemeyi de ihmal etmeyin. Bu sayede sadece dudak kuruluğunu önlemez, cildinizin de daha canlı ve parlak olmasını sağlayabilirsiniz.

B2 vitamini içeren besinler: Yeşil yapraklı sebzeler, yağlı balıklar, fındık, kümes hayvanları, yumurta, süt ürünleri B3 vitamini içeren besinler: Mısır, süt, deniz ürünleri, peynir, buğday B6 vitamini içeren besinler: Kırmızı ve beyaz et, muz, avokado, kabuklu yemişler, yumurta, balık ve deniz ürünleri

YORUMLAR

Maksimum karakter sayısına ulaştınız.

Kalan karakter: