"Sevgilimi aldattım nasıl affeder?": Aldatmak üzerine her şey

Sevgilimi aldattım nasıl affeder? Eğer böyle diyorsanız aldatmak üzerine bu yazı, sizin için ufak açıcı olabilir.

Güzel Kadın

Güzel Kadın

@guzelkadin

Eklenme

:12 Tem 2023 - 20:12

Güncellenme

:26 Nis 2024 - 18:23

"Sevgilimi aldattım nasıl affeder?": Aldatmak üzerine her şey

Diyelim ki partnerinizi aldattınız ve bunun için çok pişmansınız. Sadakatsizliği kabul etmek çok fazla kalp ağrısına ve öfkeye neden olsa da iki kişi istedikten sonra söz konusu ilişki ayakta kalabilir. Elbette sadakatsizliğin ardından ilişkiyi onarmak, ancak aldatma eyleminden gerçekten pişman olunursa mümkün olabilir. Eğer sevgilinize, onu aldattığınızı itiraf etmeye karar verirseniz, bunu suçunuzu hafifletmek için değil, doğru nedenlerle yaptığınızdan emin olmanızı öneririz. “Sevgilimi aldattım nasıl affeder” diyorsanız konuyla ilgili daha fazlasını keşfetmek için okumaya devam edin.

“Sevgilimi seviyorum ama aldattım”: İnsan neden aldatır?

Bu cümleyi daha önce duymuş; hatta bizzat kurmuş olabilirsiniz. Uzmanlar sadakatsizliğin, her zaman kötü bir ilişkinin sonucu olmadığını söylüyor. Bazen partnerlerden biri çocuklar, mali durum, gelenekler ya da her neyse, sıkışıp kalmış hissedebilir. Bu nedenle yakınlık ve onaylanma ihtiyacını partnerinden başka biri tarafından karşılamak için gizlice ortalıkta dolanabilir. Ancak uzmanlara göre çoğu zaman aldatanlar, sevdikleri, değer verdikleri ve incitmek istemedikleri insanlarla duygusal olarak makul derecede sağlıklı ilişkiler içindedirler. Peki neden sevgilisini seven insanlar sadakatsizliği seçiyor? İşte bazı olası nedenler:

Kendini keşfetmek: Bazıları için aldatmak, benliğin bastırılmış kısımlarını keşfetmenin bir yoludur. Bu insanlar aslında başka birini değil kendilerinin gizli versiyonlarını arıyor olabilirler. Güvensizlik: Bazen aldatan kişiler, benlik saygısı ile mücadele ederler. İstedikleri sıfatlara sahip olmadıklarını düşünürler ve aldatma yoluyla doğrulama arıyor olabilirler. Çözülmemiş yaşam travmaları: Bazen aldatan kişiler ihmal, duygusal istismar, fiziksel istismar, cinsel istismar gibi çözülmemiş çocukluk travmalarını yeniden canlandırıyor veya bunlara tepki veriyor olabilirler. Yaşanmayan hayat: Olabilecek hayat, kaçan ya da hiç olmamış aşk da sadakatsizliğe yönlendirebilir. Aldatan kişi şu anki hayatından mutsuz olmasa da farklı bir yol seçseydi hayatının nasıl olabileceğini merak ediyor olabilir. Gerçekçi olmayan beklentiler: Bazı insanlar partnerlerinin neler sağlayabileceği konusunda gerçekçi olmayan beklentileri olduğu için aldatmayı seçebilir. Yoğun duygular hissetmek istemek: Birincil ilişkiler uzun süreli aşkın konfor alanına yerleştiğinde, aldatan kişiler yeni bir ilişkinin yoğunluğunu hissetmek isteyebilir. Doğuştan bencillik: Aldatan kişiler partnerlerini sevmelerine ve ilişkilerinden keyif almalarına rağmen daha fazlasını hak ettiklerini düşünebilirler. Sadakat yeminlerini ilişkileri için yapılan bir fedakarlık olarak görmek yerine, onu, etrafında çalışılacak bir şey olarak görüyor olabilirler.

“Sevgilimi aldattım nasıl affeder”: Aldattıktan sonra ilişkiyi kurtarmanın yolları

Yukarıda uzmanların öngördüğü aldatma nedenlerini kısaca açıkladık. Peki “Sevgilimi aldattım nasıl affeder” diyen biri ne yapmalı? Daha önce de belirttiğimiz gibi, eğer hem siz hem de partneriniz ilişkiyi yürütmeye istekliyse, ilişkinizi yeniden inşa etmek için atabileceğiniz adımlar vardır. İşte o adımlardan bazıları.

1. Nasıl hissettiğinizi düşünün

Kendinize biraz zaman ayırmanız ve duygularınızı işlemeniz iyi olabilir. Partnerinizi aldattığınız için pişmanlık duyup duymadığınıza bakın. Eylemlerinizden sorumlu tutulmaya hazır hissediyor musunuz? İlişkinizi iyileştirmek için zaman ayırmaya istekli misiniz? Partnerinizi aldatmak, tekrar yapacağınızı düşündüğünüz bir şey mi? Kendinize karşı dürüst olmayı deneyin. Duygularınızla temasa geçmek, ilişkinizin yürümesini istiyorsanız yapmanız gerekenler hakkında bilgi verebilir.

2. Yalan söylemeyin

İlişkinizi yeniden taahhüt ediyorsanız, aldatmaya devam etmemeniz önemli. Sadakatsizliğin geçici olduğu durumlarda, bağları koparmak daha kolay olabilir. Duygusal bir ilişkiyi sonlandırırken ise süreç daha zor olabilir. Ayrıca aldattığınız kişinin de size karşı hisleri olabilir. Bu nedenle artık onu göremeyeceğinizi açıkça belirtmeyi deneyin.

3. Sorumluluğu kabul edin

Aldatmak için “nedeniniz” ne olursa olsun, davranışlarınızın sorumluluğunu kabul etmeli ve güveni yeniden inşa etmelisiniz. Suçu partnerinize veya ilişki problemlerinize yüklemekten kaçının. Partnerinizden özür dileyin.

4. Karar verin

Siz ve partneriniz bu ilişkide kalmak istiyor musunuz? İkiniz de birlikte kalmak istiyorsanız, ortak bir hedefiniz var demektir. İkinizin de güven ve iletişimi yeniden inşa etmek zorunda kalacağınızı bilerek bir karar verin. Eğer partneriniz ilişkiyi bitirmek istiyorsa, kararına saygı duymalısınız. Ayrıca karar vermeden önce sizden uzakta zaman ve mekana ihtiyacı olabilir ve bunda bir sorun yoktur.

5. Dürüst olun

İlerlemek istiyorsanız, kendinize ve partnerinize karşı dürüst olmalısınız. Aldattığınızı saklamak için partnerinize yalan söylemek zorunda kalmış olabilirsiniz. Ama şimdi dürüstlük zamanı. İlişkinizin sağlam bir zemine oturmasını sağlamak için doğrudan ve açık olun. İlişkilerde dürüstlük, daha düşük çatışma ile sonuçlanır. Ancak her iki tarafın da dürüst olma konusunda hemfikir olması ve beklentileri hakkında konuşması da önemlidir.

6. Sözlerinizi tutun

Bir yerde olacağım diyorsanız orada olmaya çalışın. Bir şeyi yapacağım diyorsanız, yapmayı deneyin. Güvenilir olun ve sözlerinizi bozmayın. Güvenilir değilseniz, ilişkinizde güveni yeniden inşa etmeniz daha zor olacaktır.

7. Açık ve sabırlı olun

Partnerinizin nerede, kiminle olduğunuzu vs. bilmesi konusunda açık olun. Artık ondan bir şey saklamamaya çalışın. Şu anda partnerinizin ihanete uğramış hissetmesi ve güvensiz olması normal. Duygularını kabul edin ve ihanet ettiğiniz güveni yeniden inşa etmeye çalışın. Partnerinizin size hemen tekrar güvenmesini beklemeyin. Ancak zamanla güvenini yeniden kazanmayı deneyebilirsiniz.

8. İletişim kurun

Araştırmalar, birbiriyle konuşamamanın, evliliklerin başarısız olmasının en sık belirtilen nedenlerinden biri olduğunu gösteriyor. Bu yüzden partnerinizi dinlemeye ve onunla konuşmaya istekli olun. İlişkiniz ihtiyaçlarınızı karşılamadığı için aldattıysanız, partnerinize bu ihtiyaçların neler olduğunu söyleyin. İkinizin de birbirinizi ve diğer kişinin neye ihtiyacı olduğunu anlamanız oldukça önemli.

9. Partnerinize biraz alan bırakın

Duygular yükseliyorsa veya biriniz duygusal olarak tetikleniyorsa biraz “mola” vermenizde sakınca yok. Bazen, yeniden birbirinizin yanında olabilmeniz veya zor konular hakkında konuşabilmeniz için önce ortamın soğuması gerekir.

10. Partnerinizle zaman geçirin

Partnerinizin biraz yalnız kalmasına izin vermenin yanı sıra birlikte de zaman geçirmeniz gerekebilir. Bu yüzden ikiniz de istekliyseniz randevu gecelerini planlayın ve partneriniz hazır olduğunda birlikte bir kaçamak yapmayı düşünün.

11. Profesyonel yardım alın

Aldatmayı aşmak için siz ve partnerinizin kendi kişisel yaşamınızdaki ve ilişkinizdeki sorunları tartışmaya, tanımlamaya açık olmanız gerekir. Bu süreçte yardımcı olması için bir ilişki terapisti görmeyi düşünebilirsiniz.

12. Affetmeye istekli olun

Partneriniz tarafından affedilmenin yanı sıra, kendinizi de affetmeniz gerekir. Aldatmanın sorumluluğunu almalısınız ama hayatınızın geri kalanında sürekli suçluluk taşımanıza gerek yok. Bir çalışma, çiftlerin bir aldatmadan sonra evliliklerini nasıl yeniden inşa ettiklerini inceledi. Araştırmacılar, süreç zor olsa da affetmenin kritik bir rol oynadığını keşfettiler.

Peki aldatma sonrası ilişki düzelir mi?

Bazı araştırmalar, sadakatsizlik yaşayan ve profesyonel yardım arayan çiftlerin genellikle iyimser sonuçlara sahip olduklarını ve ilişkilerini onarabildiklerini gösteriyor. Bir terapistle birlikte çalışmak ve ilişkinin yürümesi için gereken zamanı, taahhüdü ve çabayı vermek, aldatma sonrası normale dönüp dönemeyeceğinizi belirleyecektir.

YORUMLAR

Maksimum karakter sayısına ulaştınız.

Kalan karakter: