Safra taşlarının önlenmesi ve tedavisi
Safra kesesi, nedir? Safra taşlarının oluşması nasıl engellenir ve tedavisi nasıl yapılır?
Güzel Kadın
@guzelkadin
Eklenme
:01 Kas 2022 - 12:30
Güncellenme
:11 Eki 2024 - 21:12
Safra kesesi, karaciğerin yakınında veya alt yüzeyine bitişik olan içi boş, armut biçimli bir organdır. Karaciğerin kendisinin esas olarak sağ hipokondriyumda bulunduğu eklenmelidir.
Bu organ yaklaşık 40-80 ml sıvı içerir. Karaciğer gün içinde o kadar çok safra üretir ki, bunun birikmesi ve depolanması için bir organa ihtiyaç vardır.
Safra kesesinde safra birikir, konsantre olur (bileşimindeki suyunun %80'ini kaybeder) ve sindirim sırasında atılır. Yağlı yiyecekleri uygun şekilde sindirmek için safraya ihtiyacımız var.
Sarı-kahverengi bir renge sahiptir ve safra adı verilen asitler ve pigmentlerin yanı sıra metabolizmamıza iyi gelen kolesterol içerir, ancak dengesiz olduğunda aterosklerotik plaklar ve safra taşları oluşturabilir.
Birçok insan safrayı sindirim enzimleriyle karıştırır. ancak safra, bağırsaklara girdiğinde yağları parçalamayan (sindirmeyen) ancak daha büyük oluşumlarını daha küçük birimlere bölerek lipaz gibi enzimlerin bu molekülleri daha verimli bir şekilde parçalamasına izin veren alkali bir maddedir (yüksek pH). emilim.
Doğamız gereği, diyetlerimizdeki yağları metal ve toksin yüklü tehlikeli bileşikler haline getirmek için kötüye kullanmadık, bu nedenle trans yağları her tükettiğimizde vücudumuzu şah mat ederek kalbe büyük zarar veririz. yağları parçalamaz (sindirmez), ancak daha büyük oluşumlarını daha küçük birimlere bölerek lipaz gibi enzimlerin bu molekülleri emilim için daha verimli bir şekilde parçalamasına izin verir.
Bağırsaklardan yağlar lenflere ve oradan kalbe ve sonra kan dolaşımına (karaciğer dahil) girer. Yağlar, yiyeceklerden elde edildiklerinde, vücut onları karaciğerin filtresini atlayarak doğrudan kalbe 'pompalanmaya' gönderirse, vücut için hayati önem taşır.
Safra kesesi safranın depolanmasından ve atılmasından sorumludur. Gün boyunca karaciğer, sindirim sürecinin çok önemli işlevlerini yerine getiren iki litreye kadar safra üretir: mide ve bağırsak enzimlerini aktive ederek sindirimi teşvik eder; mide suyunun etkisini azaltır; kötü bakterilerin büyümesini engeller; kısmen toksinleri ve ilaçları vücuttan uzaklaştırır.
Safra kesesinin en yaygın bozulması, içinde "taş" oluşumu ile ilişkilidir (kadınların safra kesesinde oluşma olasılığı çok daha yüksektir, erkekler - daha sık böbreklerde) - yüksek konsantrasyonda az ya da çok katı safra pıhtıları kolesterol veya bilirubin (genellikle her ikisi) veya kalsiyum (daha az sıklıkla).
Taşların varlığının belirtileri
- karaciğerde, karnın ortasında (sternumun altında), kürek kemikleri arasında veya sağ omuzda (özellikle sabah 1:00-2:00 arası) keskin ağrı;
- baş dönmesi ve mide bulantısı;
- Dışkı renginde açıklığa doğru bir değişiklik (sarı, hafif kilin rengi veya hatta beyaz) ayrıca bağırsaklara safra akışının olmadığını gösterir.
Safra kesesinde bu tür oluşumların ortaya çıkmasının nedenleri çoktur, ancak hepsi bir şekilde diyetoloji ve hem diyette hem de vücuttaki biyokimyasal süreçlerde bazı maddelerin fazlalığı veya diğerlerinin eksikliği ile bağlantılıdır.
Taş oluşum nedenleri
- Fazla ağırlık.
- C, D, E, magnezyum gibi önemli vitamin ve besinlerin eksikliği.
- Hızlı yağ kaybı.
- Uzun süreli kontraseptif kullanımı, hormonal ilaçlar (tamoksifen, norkolut, vb.).
- Diyette sıvı eksikliği.
- Yiyecek alerjisi.
Safra taşlarının önlenmesi ve tedavisi
- Beslenme - sebze ve meyve (günde en az 30-40 g lif) şeklinde tüketilen lif miktarının yanı sıra keten tohumu ve pektin miktarını artırmak, gıda intoleranslarına ve alerjilere neden olan tüm gıdaları ortadan kaldırmak için önemlidir. kızarmış ve toksik maddeler, işlenmiş gıdalar , diyetteki hayvansal gıdaların yüzdesini azaltır, süt ve glüteni hariç tutar. Yağlar esastır, ancak gün boyunca küçük porsiyonlarda orta zincirli trigliseritler (hindistan cevizi yağı) ve diğer rafine edilmemiş bitkisel yağlar şeklinde almak önemlidir. Sarımsak, soğan - taze ve balık yağı (katışıksız). Vitaminler, ana olanlara (C, E, magnezyum, çinko) ek olarak önemlidir - günde 500 mg lesitin, kolin - günde 1000 mg, diyet takviyesi olarak psilyum veya pektin - günde 5 g.
- Karaciğer ve safra kesesini desteklemek ve yağların daha fazla emülsifikasyonu için safra üretimini uyarmak için önemli otlar - günde 3 defa karahindiba kökü 250 mg; günde 2-3 kez 200 mg enginar; peumus boldo (boldo) - günde 3 kez 250-500 mg yaprak kaynatma şeklinde; devedikeni günde 3 kez 200 mg; enginar özü (%15) 500 mg günde 3 defa; günde 3 kez 500 mg zerdeçal; Her öğünde enzim kompleksi.
- Pıhtıların önlenmesi için beslenme değişiklikleri ve yukarıda belirtilen bitki ve vitaminlerin en az 3-4 ayı önemlidir, mevcut pıhtılar için 3 emilim yönteminden biri veya bir karışımı kullanılabilir: enterokapsüllerde nane yağı (1- öğünler arasında 2 adet).
- Safra asitleri, yani ürodeoksikolik ve kenodeoksikolik içeren müstahzarlar. Bu ilaçların etkisi, kolesterol emilim sürecinin önemli ölçüde azalması gerçeğine dayanmaktadır. Böylece, çözünmüş yağlar safraya geçmez, bunun sonucunda yoğun parçacıkların ve daha sonra taşların oluşum süreci engellenir.
- Terpenlerin formülü (bitkilerde bulunan kokular): mentol 30 mg; akıl hocası 5 mg; pinen 15 mg; borneol 5 mg; kamfen 5 mg; kineol 2 mg; sitral 2 mg; lesitin 50 mg; MCT (hindistan cevizi yağı) 125 mg; kenodeoksikolik asit 750 mg. Karışım 4 hafta boyunca günde 3 kez yemekle birlikte alınır, daha sonra tedavi sonucunda taşların dinamiği için bir ultrason yapılır.
- Düzenli kahve tüketiminin en azından 40 ila 75 yaş arasındaki erkeklerde safra taşı riskini azalttığına dair bazı kanıtlar var. Kafeinin safra akışını arttırdığı biliniyor, bu yüzden bu bağlantı mantıklı.
- Araştırmalar ayrıca düzenli C vitamini alımının kadınlarda safra taşlarının önlenmesine yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.
Safra kesesinin diğer hastalıkları
Safra kesesinin bükülmesi : patoloji değil, nadiren (% 1-6) meydana gelir. Bununla birlikte, iltihaplanma semptomlarının görünümünü izlemek ve yukarıda açıklanan ilkelere göre sıkı bir diyet uygulamak gerekir. (Lif, hindistancevizi gibi MCT yağları, gün boyunca küçük porsiyonlarda, süt ve yağlı hayvansal gıdalardan kaçınarak, ideal olarak vegan diyeti + yumurta ve bazen buğulanmış balık)
Biliyer diskinezi: Kök nedenlerini anlamak önemlidir. Besinler bağırsaklara girdiğinde hem nöronlar aracılığıyla hem de hormonların yardımıyla safra üretimine, safranın mesaneden bağırsaklara akışına dair bir sinyal gönderilir. Son eylem gerçekleşmezse veya daha küçük bir hacimde gerçekleşirse, hangi sinyalin başarısız olduğunu anlamak önemlidir.
Diskinezi, doğrudan tiroksin eksikliği (tiroid bezini kontrol ediyoruz) ve ayrıca bağırsakta sentezlenen düşük bir serotonin seviyesi (gastrointestinal sistemin durumu ile ilgilenmemiz gerekiyor) ve / veya vagus sinirinin devre dışı bırakılması ile ilişkilidir ( bir osteopatı ziyaret edeceğiz).
Çıkarma, karaciğerden gelen safranın artık bir rezervuara sahip olmamasına ve sürekli olarak bağırsağa salınmasına, ancak daha küçük bir hacimde olmasına neden olur. Yağların yetersiz emülsifikasyonu ve bunların zayıf emilimi artı gastrointestinal rahatsızlıklar. Bu nedenle, çıkarıldıktan sonra en önemli şey beslenme ve karaciğere artan ilgidir.